top of page

A darázs- és méhcsípés is kiválthat súlyos, akár halálos allergiás reakciót

Frissítve: 2022. aug. 22.

Sokat beszélünk mostanság a rovarcsípésekről, de nem csak a nyár miatt. A darazsak és a méhek mérgeire sajnos sokan allergiások, sőt egyre többet hallhatunk az életveszélyes anafilaxiás reakcióról is. Az egész országot megrázta Ribarics Tamás halála, akit a közelmúltban egy darázscsípés miatt vesztettünk el. Felfoghatatlan tragédia. Egyesületünk ez úton is őszinte részvétét fejezik ki a rockzenész családja, barátai, szerettei felé.


Forrás: Pixabay/Valentino75


Ami a rovarcsípéseket illeti, az allergiás reakciók leggyakoribb kiváltói a darazsak és a méhek.

Magyarországon a házi méhek mellett mintegy 700 vadon élő méhfaj található. Többségük nem agresszív és csak végső esetben támadnak. Szúráskor ugyanis a méhek fullánkja és méregtömlője kiszakad, így a rovar hamarosan elpusztul.


Néhány tanács, hogy elkerüljük a velük való kellemetlen találkozást:

  • Ne háborgassuk a fészküket, a rajzó méheket kerüljük el!

  • Ha egy méh közeledik felénk, ne essünk pánikba, ne csapjuk le, óvatosan hessegessük el!

  • Ne viseljünk élénk színű, virágmintás ruhákat, mert igazinak nézhetik őket és rászállhatnak.

  • Mivel a méhek egyik kedvence a lóhere, ezért a kertben, strandon hordjunk papucsot, nehogy mezítláb rájuk lépjünk!

  • Csípés esetén a fullánkot/méregtömlőt gyorsan távolítsuk el, de ne a két ujjunkkal, mert összenyomva a maradék méreg is a szervezetünkbe kerülhet. Inkább pöcköljük ki pl. egy késsel.


  • A darazsak jóval agresszívabbak, és mivel fullánkjukat vissza tudják húzni, többször is képesek a szúrásra, támadásra.

  • Ne bolygassuk hát a fészküket, eltávolítását bízzuk szakemberre!

  • A darazsak nagyon szeretik az édességeket, ezért pl. a lekvár, a méz fogyasztása kerülendő a szabadban. (Különösen, ha a tudunk egy fészekről a közelben.)

  • A nyitott üdítős- vagy söröspalackokba is bele tudnak mászni. Ezért ne igyunk közvetlenül a palackból, dobozból! A szájat, nyelvet, torkot érintő csípés a duzzanat miatt rendkívül veszélyes, ilyenkor feltétlenül hívjuk a mentőket!

  • A gyümölcsöket a fák alól szedjük össze, a szemeteseket is fedjük le!

  • Akinek már ismert az allergia, mindig tartsa magánál az életmentő adrenalin-autoinjektort! Főleg a gyerekeknek érdemes olyan karkötőt, nyakláncot viselniük, amelyek az allergiára figyelmeztetnek.


Mire számíthatunk csípés esetén?


  • Normális reakció: a csípés helyén viszkető, fájdalmas csomó alakul ki, körülötte a bőr 2-10 cm-es területen vörös, duzzadt, meleg tapintatú lehet. Ez a tünet általában 1-2 nap alatt megszűnik.

  • Nagy lokális (helyi) reakció: a csípés helyén 10 cm-nél nagyobb átmérőjű területen duzzanat, bőrpír alakul ki. Ilyenkor a csípést követő 1-2 napon belül fokozatosan nő a duzzanat, amely csúcspontját általában 48 óra múlva éri el, majd 3-10 nap alatt megszűnik. Az emberek 10%-a hajlamos az ilyen, átlagosnál sokkal nagyobb helyi reakció kialakulására.

Dr. Novák Hunort idézzük: „Csípés esetén hideg vizes/jeges borogatás, szájon át antihisztamin és ibuprofen használható, nagy helyi reakció esetén szteroid javasolt szenvedés helyett.”


Mivel jár a súlyos allergiás reakció? Mikor kell mentőt hívni?

„Szisztémás allergiás reakció: a csípést követően igen gyorsan, általában 5-10 percen belül, különböző súlyosságú tünetek jelentkezhetnek: testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, hasi görcs, hasmenés, hányás, szájban vagy szem körül megjelenő duzzanat, rekedt hang, nyelési nehezítettség, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, mellkasi nyomásérzés, szédülés, ájulásérzés, de akár eszméletvesztés, ill. sokkos állapot is előfordulhat.” Ha ezeket a súlyos, anafilaxiás tüneteket tapasztaljuk, azonnal hívjuk a mentőt!


Anafilaxiás reakció esetén...

Anafilaxia esetén a beteget fektessük le, ha nincs eszméleténél, akkor helyezzük stabil oldalfekvésbe. Ha van kéznél életmentő adrenalin-autoinjektor, ne késlekedjünk használni! Távolítsuk el az autoinjektor tetejét és egy határozott mozdulattal döfjük az allergiás külső combizmába és tartsuk ott szorosan 5 másodpercig. Ilyenkor a tű automatikusan kioldódik és bejuttatja az adrenalint. Masszírozzuk finoman az injekció beadási helyét 10 másodpercig. Ezt követően hívjuk azonnal a mentőket és figyeljük az érintettet, hogy van-e változás az állapotában. Amennyiben nem javul, sőt fokozódnak a tünetek, adjuk be a második adrenalint is. Maradjunk a beteggel addig, míg a mentők, a szakszerű segítség meg nem érkezik.


AllerGéniusz



Források:

egeszsegkalauz.hu

novakhunor.hu

magyarmezogazdasag.hu

Linda Gamlin: Az allergia

758 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page