Egy csodálatos gyógynövény: a Ganoderma

Az egészséges táplálkozás, a minél természetesebb alapanyagok felhasználása étkezéseink során segít megelőzni a modernkori civilizációs betegségek kialakulását, már meglévő betegségek esetében pedig csökkenthetik a tüneteket, sőt, egyes betegségek esetében a gyógyulást is elősegíthetik. Ebben a cikkben egy Magyarországon is régóta és nagy sikerrel alkalmazott gyögynövényt, a Ganoderma gombát (más néven Pecsétviaszgombát) mutatjuk be.

A Hagyományos Kínai Gyógyászatban évezredek óta megkülönböztetett tisztelet övezi a lingzhi-t. Már a legelső kínai gyógyszerkönyvben, Shennong gyógynövénykönyvében is a legmagasabb minőségű “gyógyszerek” közt szerepel, amelyek még huzamosabb ideig történő fogyasztás esetén sem okoznak mérgezést és nincs semmilyen káros mellékhatásuk. Ugyanebben a műben 6 színváltozatát írják le, melyekről mára kiderült, hogy külön gombafajok.
A vörös színű lingzhi-t a pecsétviaszgombával (Ganoderma lucidum) azonosították, amely javítja az állóképességet, fokozza a szervezet öngyógyító képességét, segít abban, hogy megőrizzük egészségünket, és hosszú életet élhessünk.

g2_n_new
A Ganoderma gomba (Pecsétviaszgomba)

A ganoderma fontos alkotóelemei:

1. Szerves germánium (Ge): Akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a Ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot. Ez négy-hatszor annyi, mint amennyi a ginszengben (Panax ginseng) található.
2. Poliszacharidok: Ezek az egyszerű cukrokból álló óriásmolekulák hatékonyan támogatják az immunrendszer optimális működését. Több gomba-poliszacharid esetében a kutatások tumorgátló hatást igazoltak. Japánban az 1970-es évek végétől törzskönyveztek gomba-poliszacharidokat tartalmazó gyógyszereket, amelyeket azóta is a klinikai daganatterápia kiegészítéseként (adjuváns terápia) alkalmaznak.
3. Keserű íz: A pecsétviaszgomba keserű ízéért első sorban a különböző triterpének felelősek. Minél magasabb egy gombafaj triterpén tartalma, az íze annál keserűbb. A Ganoderma triterpén vegyületei antivirális hatásúnak bizonyultak.

A Ganoderma igazolt gyógyhatásai

A pecsétviaszgomba kiterjedt és kúraszerű alkalmazása
1. javítja az immunrendszer működését (immunmoduláns hatású),
2. segít a leromlott egészségi állapotú betegek gyógyulásában,
3. tumorellenes, kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében
4. májvédő,
5. kemo- és radiopreventív,
6. fekély ellenes,
7. vírusellenes,
8. magas vérnyomás ellenes,
9. koleszterin- és trigliceridszint-csökkentő,
10. vérrögképződést gátló,
11. antidiabetikus,
12. antioxidáns hatású

forrás: A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). Összeáll. Dr. Szabó László Gy., Dr. Babulka Péter, Fődi Attila. [2., jav., illusztrált kiad.]. Budapest : DXN Europe Kft., 2012. 36 p. ISBN 978-963-08-3137-6

A Ganoderma és az allergia

Az allergiás tünetek és az asztma is az immunrendszer egyensúlyának felborulására vezethető vissza. Ha idegen test kerül a szervezetbe, az aktiválja a természetes védekezési rendszerünket. Antitesteket bocsátunk ki. Ezek megtalálják és semlegesítik a behatolókat. Normál esetben az antitestek száma a veszély nagyságával arányos. Az allergia akkor következik be, ha a túl sok antitest nem csak az idegent támadja, hanem saját szöveteinket is. Az antitestek itt már mérgező anyagként működnek, amelyek roncsolják a szervezetet.

A ganoderma normalizálhatja az allergiás reakciókat. Az allergiás vagy asztmás betegeknél mindig alacsony dózissal indítsunk, mert nincs egyensúlyban az immunrendszerük, és például ha zihálva vesz levegőt, akkor ez felerősödhet a kezelés alatt. Ez ugyan nem káros, de ne ijesszük meg őket feleslegesen. E mellett a kezelés mellett nyugodtan folyamodhatnak gyógyszeres kezeléshez is, de érdemes a terápiát mielőbb megkezdeni.

A Ganoderma gomba (Pecsétviaszgomba)
A Ganoderma gomba (Pecsétviaszgomba)

A Ganoderma fogyasztása

A Ganoderma gombát számos formában fogyaszthatjuk. Kapható külön kapszulában vagy italporként, feloldva üdítőben, teában, kakaóban. Nagyon népszerű fogyasztási formája itthon is, hogy őrölt arabica kávéval keverve fogyasztják, ami már csak azért is praktikus mert a mindennapi kávéját az ember bizonyosan nem felejti el meginni.

Az étkezésen kívül még rengeteg felhasználási módja ismert a gombának: használják kozmetikai termékekben, testápolókban, szappanban, samponban, sőt ganodermás fogkrém is kapható.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .