Életmentő injekció biztonságában

Korábbi cikkben írtam arról, hogy vannak olyan allergiások, akik anafilaxiás sokkot kaphatnak, ha az allergénnel találkozik a szervezetük. Ha diagnosztizált mogyoróféle, egyéb étel – vagy esetleg méh, rovarcsípések által okozott vagy ismeretlen eredetű súlyos akut allergiás reakciók , ödéma alakul ki, mindenképp szerezzünk be előre egy -de még jobb, ha rögtön- két darab automata életmentő injekciót. ( Epipen, Anapen).

epipen-kit-720x540

 

Mi is az anafilaxia? Mikor és hogyan használjuk az életmentő injekciót?

A tünetek általában néhány perccel az allergénnel történt találkozást követően jelentkeznek.
Az alábbi tünetek észlelhetők:Angioedema2010

– bőrviszketés, bőrvörösség, kiterjedt csalánkiütés, a szemek, az ajkak és a nyelv elvörösödése, vérbősége, duzzanata.
– a torok duzzadását légzési nehézségek követik, a tüdőizmok görcse következtében zihálás, légszomj, köhögés jelentkezik.
– az anafilaxia tünetei közé tartozik még a fejfájás, hányás és hasmenés.
– a hirtelen vérnyomásesés következtében ájulás és eszméletvesztés is előfordulhat.

Ha ezeket a jeleket, tüneteket észleli a beteg, akkor javasolt az adrenalin/ epinefrin injekció használata azonnal, a külső combizomba kell injektálni a gyógyszert.

Részletes bemutató videó itt.

Magyarországon 15 kg súlyt elérő gyermekeknek már felírhatják  receptre, majd a szülő/beteg kb. 12-16000 Ft-ért vásárolhatja meg ( általában meg kell előre rendelni, mert nem szoktak a gyógyszertárak ebből betárazni) és érdemes az óvatosság  miatt rögtön két darabot venni. Előfordulhat, hogy nem működik, de inkább az a valószínű, hogy esetleg egy nagyobb reakciónál rögtön két darabra lesz szükség, míg a mentő megérkezik. Merthogy minden esetben mentőt kell hívni, ha használatra került az injekció, mert emeli a vérnyomást, serkenti a szívműködést mindamellett, hogy csökkenti az allergiás ödémát. Előfordulhat pár órán belül egy második reakció is, így mindenképp orvosi megfigyelés szükséges.

Az adrenalin a szervezetben is megtalálható hormon, amely stressz hatására képződik, mégis injekció formájában csak vészhelyzet esetén alkalmazható! De ha tapasztaljuk a tünetet, akkor ne féljünk alkalmazni  a gyógyszert szükség esetén, mert életet menthet!

Ha tudjuk, hogy a beteg anafilaxiára hajlamos, akkor semmiképp se próbáljunk egyéb kiegészítőkkel helyettesíteni pl.: antihisztaminokkal vagy Calciummal…-ezek csak kiegészítőként működhetnek ebben az esetben.

Az antihisztaminokat gyakran alkalmazzák az epinefrin kiegészítéseként. Elméleti indoklás alapján hatékonynak tartották ezeket, de nem sok bizonyíték van arra, hogy az antihisztaminok valóban hatékonyak az anafilaxia kezelésére. A 2007. évi Cochrane-féle tanulmány során nem találtak egyetlen olyan jó minőségű vizsgálatot sem, amelynek alapján az antihisztaminok alkalmazása javallott lenne.[49] Az antihisztaminokról nem feltételezik, hogy hatással lennének a nedvek felgyülemlésére vagy a légúti görcsökre.[25] A kortikoszteroidok valószínűleg hatástalanok az anafilaxiás epizód lezajlásakor. Alkalmazhatóak a kétfázisos anafilaxia rizikójának csökkentése reményében, hatásosságuk azonban nem biztos a későbbi anafilaxia megelőzésére.[40] A (porlasztásos) belélegeztetővel beadott Salbutamol hatékony lehet akkor, ha az epinefrin nem enyhíti a hörgőgörcsös tüneteket.[25] Metilénkéket alkalmaztak azoknál, akik nem reagáltak más módszerekre, mert ellazíthatja a simaizomzatot.[25] (Az intravénás calcium és pipolphen kombináció nagyon ajánlott és hatásos akkor is ha nincs kéznél adrenalin, vagy az adrenalin valamilyen okból kontrindikált.)[50][forrás?] A Calciumot Magyarországon kívül szinte sehol nem ajánlják allergia kezelésére. Egyetlen szakkönyv vagy orvosi publikáció sem igazolja a calcium hatását. Calcium vagy antihisztamin adása, mely késlelteti az életmentő adrenalin adását durva szakmai hibának tekinthető, mely miatt sajnos Magyarországon is néha meghalnak anafilaxiában allergiás betegek.[forrás?]

Forrás

És ha már megvan az injekciónk: ötletes tárolók

Okos, biztonsági tartó, a kedvencem: Hogy ne maradjon otthon, jelez a telefonunkon. Használatkor a beprogramozott telefonszámra vészhívást is indít:

Aterica-Veta-Smart-Case-Horizontal-500x203-72dpi-20151109-01

Meleg vagy épp hideg napokra, hogy mindig megfelelő hőmérsékleten legyen:

 

És még további táskák: itt.

 

1 thought on “Életmentő injekció biztonságában

  1. Pingback:Aminek sohasem szabadott volna megtörténnie... - Allergéniusz Egyesület

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .